Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Kęsowa przy współpracy z Bankiem Żywności w Chojnicach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie styczeń 2020 – lipiec 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowany);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju), - cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 318 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Kujawsko – Pomorskiego z gminy Kęsowo.
Wydaliśmy osobom potrzebującym: 15,44844 ton żywności; 3816 paczek żywnościowych; 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2019 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 2 warsztatach kulinarnych, w których wzięło udział 35 osób.